Kotelo kirjalle tai vaikkapa mummon aarteille

Vanhaa, asiakkaalle arvokasta kirjaa korjatessani usein suosittelen myös mittojen mukaan valmistettua koteloa. Korjaustyö maksaa asiakkaalle, ja niinpä soisi tuon rahallisen sijoituksen kannattavan. Mikäli korjattu kirja joutuu edelleenkin vanhaan säilytyspaikkaansa vaikkapa kirjahyllyyn, palaavat samat ulkoiset uhat vaanimaan kirjaa edelleen. Valo, lämpötilaerot, pöly ja muut ilman epäpuhtaudet
rasittavat vanhan kirjan hauraita materiaaleja. Myös käsittely voi olla joskus turhan kovakouraista tai säilytysasento rasittaa sidoksen rakenteita. Kirjaa suojaava kotelo myös kertoo sanatonta kieltään siitä, että kirja on omistajalleen erityinen. Koteloon voi liittää kirjan kaveriksi selostuksia sen menneistä vaiheista seuraaville sukupolville.

Toisinaan tulee tilanteita, jolloin mietin, onko kirjan korjaaminen ylipäätään järkevää. Menetetäänkö korjauksessa jotakin alkuperäistä ja aitoa? Jos uutta materiaalia joudutaan lisäämään paljon, vaikuttaako se kirjan arvoon? Tällöin tietenkin on selvitettävä, mikä kyseisen sidoksen arvo on sellaisenaan ja mikä sen käyttötarkoitus korjattuna olisi. Sidoksen säilyttämisen kannalta saattaa olla viisaampaa ja edullisempaakin tehdä sille mittojen mukaan sopiva säilytyskotelo.

Kotelot ovat käteviä myös muidenkin aarteiden säilyttämisessä. Koteloon voi säilöä lehtiä, lehtileikkeitä, tärkeitä papereita tai valokuvia ja kortteja. Myöskin muistot vauvasta vaariin ja mummuun säilyvät siinä tallessa.

Kotelo valmistetaan pahvista. Sen voi tehdä tarkalleen kirjan mittojen mukaan tai muun käyttötarkoituksen sekä asiakkaan toiveita huomioiden. Päällysmateriaalina käytetään tavallisimmin kluuttia, nahkaa, paperia tai kangasta. Minä käytän useimmiten kluuttia, koska se on kestävää ja edullista. Somisteena ja omaleimaista ulkoasua antamaan käytän itse värjäämiäni papereita. Myös vaikkapa pitsit, valokuvat ja foliopainatukset sopivat hyvin kotelon kanteen. Sisäosan voi haluttaessa vuorata silkillä, sametilla, huovalla tai kotelon tyyliin sopivalla paperilla. Tilauksesta tehty kotelo on uniikki, asiakkaan toiveiden mukainen. Päällysmateriaalien valinnassa on vain mielikuvitus rajana. Foliopainatuksella voidaan kirjailla nimiä tai muita tekstejä kotelon kanteen tarpeen mukaan.

Scroll to Top